HU / EN
XIX.
Kövessen minket a Facebookon!
 

Antonio Caldara: Szent István, Magyarország első királya (oratórium)

a Belépés Családostul — Gödi Barokk Napok társrendezvénye

2022. augusztus 28., vasárnap, 18.30 (módosult időpont)
Göd, alsógödi Szent István plébániatemplom (Pesti út 73.) Térkép »

Közreműködik

Savaria Barokk Zenekar (műv. vez.: Németh Pál)

Szólisták:

  • Szent István — Jekl László
  • Gizella királyné — Jónás Krisztina
  • Anastasio (Asztrik) főpap — Kéringer László
  • Erasto, alattvaló — Fülep Máté

Vezényel:

  • Németh Pál

Műsor

Antonio Caldara: Oratorio di Santo Stefano, Primo Re dell’Ungheria

Az oratórium történelmünk egyik nagyfontosságú pillanatát, a pogányság után a keresztény hit felvételét, a nyugati keresztény országokhoz való csatlakozást, a pápa jóindulatának elnyerését dolgozza fel, államalapító nagy királyunk, Szent István belső vívódásainak, tépelődéseinek tükrében. A gyönyörű, költőien moralizáló szöveget a Rómában és Bécsben működött, saját korában is széleskörűen nagyrabecsült olasz zeneszerző, Antonio Caldara zenésítette meg, nagy mesterségbeli tudással, invencióval, változatos dallamokkal, zenei karakterekkel. Caldara 1712-ben Bécsben tartózkodott, amikor III. Károly magyar királytól (VI. Károly néven német-római császár) felkérést kapott a zenemű megírására, aki XI. Kelemen pápánál kívánta elérni császárságának legitimációját. 1713-ban, Rómában volt a bemutató Ruspoli bíboros házában, a kor legelőkelőbb szalonjában.

Nagyon ritkán találkozunk a hazánkon kívüli kultúrkörben ilyen pozitív magyarság-ábrázolással. Az oratórium legfontosabb történeti jelentősége számunkra ez: a főszereplő nagy királyunk alakján keresztül példaképként jelenik meg a magyar történelem egy alapvetően fontos időszaka.

A zenemű nem igényel nagy apparátust: négy énekes szereplő (Szent István, Gizella királyné, Anastasio főpap és Erasto alattvaló) mellett vonószenekar az előadó együttes. A kor gyakorlatának megfelelően jelmezekkel, kellékekkel terveztük az előadásokat, a szöveg és a mondanivaló jobb megértését a magyar fordítás és a műhöz illő képek vetítésével szeretnénk elősegíteni. Fontosnak tartjuk, hogy mind a magyar, mind a nemzetközi közönség megismerhesse ezt a ritkaságszámba menő oratóriumot.

Az oratórium CD-felvétele 2011 májusában jelent meg a Hungaroton kiadásban. A magyarországi bemutatóról koncertfilmet készített a Duna Televízió.

Részlet az oratórium szövegéből (Szent István a Boldogságos Szűzanya oltalmába ajánlja Magyarországot, a magyar nemzetet):

Szép Szűz, Jézus szent Anyja,
kinek szíve mindig tiszta
és szelleme ragyogó, ha e bűnbánó nemzetet
neved alá vennéd, hálás lenne Neked.
Ó jaj, könyörülj bűnbánatán, fordítsd
felé tekinteted, és védd meg hazánkat!

A Savaria Barokk Zenekar az alapító fuvolaművész-karmester, Németh Pál vezetésével működik. A zenekar célja XVII—XVIII. századi zenei ritkaságok újrafelfedezése, bemutatása korhű hangszereken, korabeli dokumentumok alapján, hangversenyek, operaelőadások, CD-, rádió-, TV- és filmfelvételek segítségével. A vonós hangszerek a XVIII. századból valók, a fúvósok régi hangszerek pontos másolatai. A kor fő zenei irányzatai (olasz, francia, német, angol) mellett fontos feladatának tekinti a magyar zenei múlt értékeinek bemutatását. Repertoárján a legkülönbözőbb műfajú és összeállítású zeneművek szerepelnek, szóló-, kamara-, zenekari művek, operák, oratóriumok egyaránt, a kora barokktól a klasszikusokig, Monteverditől Mozartig. CD-felvételein többek között Boismortier, Galuppi, Albinoni, A. Scarlatti, Vivaldi, M. Haydn, Charpentier művei szerepelnek. A Hungaroton mellett felvételt készített a magyar, a svájci, a francia, a spanyol rádióval, a Magyar Televízióval, fellépett Ausztria, Németország, Olaszország, Svájc, Spanyolország, Franciaország, Anglia, Horvátország, Románia, Szlovákia hangversenytermeiben, templomaiban.

A Savaria Barokk Zenekar a Budapesti Kamaraopera és a Savaria Kamaraopera állandó zenekara. Sikeres produkciókban vett részt (többek között Monteverdi összes színpadi műve, Händel: Orlando és Semele, Vivaldi: Il Tigrane, Mozart, Pergolesi, Haydn, Lully operáinak előadásában). Nagy sikerrel vendégszerepelt az Osztrák-Magyar Zenei Fesztiválon, a Budapesti Tavaszi Fesztiválon, a Miskolci Operafesztiválon, barokk fesztiválokon (Kassel, Bad Kissingen, Bad Arolsen, Varasdin, Bratislava, Nagyvárad), Londonban a Magyar Magic rendezvénysorozatában, a Versailles-i őszi zenei fesztiválon.

Németh Pál fuvolaművész-karmester 1972-ben és 1975-ben szerezte meg diplomáit a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán. A magyarországi régizenei irányzat egyik úttörőjeként több régizene-együttest is alapított: Szombathelyi Régizene Együttes (1978), Capella Savaria (1981), ma pedig a Savaria Kamaraopera (1993), a Közép-Európai Barokk Zenekar (1998) és a Savaria Barokk Zenekar (1999) karmestere, a Le Berger Fortuné együttes alapítója, illetve a Közép-Európai Régizenei Fesztivál művészeti vezetője. Eddig több mint százhúsz CD- és DVD-felvételt készített, közülük öt elnyerte „Az Év Hanglemeze” díjat. Európa szinte valamennyi országában, Észak- és Dél-Amerikában, valamint Izraelben vendégszerepelt.

Legfontosabb kutatási területe a magyarországi zenetörténet, ami nem csak a magyar zenét foglalja magában, hanem olyan, magyar területen működött külföldi zenészek muzsikáját is, mint amilyen például Joseph és Michael Haydn, Wenzel Pichl, vagy Karl Ditters von Dittersdorf. Célja a méltatlanul elfelejtett különlegességek újrafelfedezése, bemutatása az elmúlt évszázadok zeneirodalmából.

Savaria Barokk Zenekar
Savaria Barokk Zenekar

www.palnemeth.com