Zárókoncert

Szent Efrém Bizánci Férfikar

2009. augusztus 28. péntek 19:00
Vác, Fehérek temploma (Március 15. tér [Főtér] 22.)

Jegyek: elővételben: 1500 Ft, az előadás előtt a helyszínen: 2000 Ft | Jegyek »

Közreműködik

Karnagy, művészeti vezető: Bubnó Tamás

Műsor

  • Agni Parthene / Szeplőtelen Szűz — görög—bizánci istenszülői himnusz
  • Ote katilthes / Midőn leszállottál — görög feltámadási tropár
  • D. Suceveanu: La Vitleem impreuna — karácsonyi sztichira
  • D. Bortnyanszkij: Velünk az Isten (szóló: Gerzsenyi Csaba — bariton)
  • D. Hrisztov: Midőn eljössz a Te országodba (szóló: Viszló István — tenor)
  • St. Ljudkevics: Plotiu usnuv / Testileg elszunnyadván (szóló: Pechan Kornél — bariton)
  • Thearchío nefmati (Isteni parancsra) — bizánci himnusz Nagyboldogasszony ünnepére (Philipp György — bariton)
  • D. Bortnyanszkij: Téged Isten dicsérünk

--- szünet ---

  • Liszt Ferenc: Szlavimo szlavno szlaveni (Szlávok, dicsőítsük) — Himnusz Szt. Cirill és Metód tiszteletére
  • Boksay János: Férfikari liturgia (részlet): Miatyánk
  • Philipp Gy. feld.: Da molchit — Nagyszombati himnusz a lvovi irmologionból
  • Bubnó T. feld.: Feltámadt Krisztus — húsvéti tropár
  • P. Csesznokov: Esti áldozat (szóló: Cser Péter — basszus)
  • S. Rachmaninov: Üdvözlégy Istenszülő Szűz
  • Bubnó Tamás: Abaúji karácsony (szóló: Domahidy László — basszus)
  • Bubnó László: Most bocsátod el, Uram

A Hilliard Ensemble 2007-es és a London Baroque 2008-as felejthetetlen koncertjei után idén is méltó megkoronázása lesz a fesztiválnak a Szent Efrém Bizánci Férfikar hangversenye. A szláv ortodox kórushangzást világszínvonalon képviselő, Magyarországon egyedülálló együttes váci műsorában a szláv ortodox és görög katolikus kórusirodalom remekei, különlegességei szerepelnek, amelyek ugyan az ortodox egyházi zene sajátos fejlődéséből adódóan időben későbbiek, mint az európai barokk, jellegüknél fogva azonban jól beleillenek a Börzsöny Barokk Napok programjába.

Szent Efrém Bizánci Férfikar

2002-ben, Bubnó Tamás egyházzenei doktorátusához (DLA) —melynek témája „A magyarországi és a Kárpátok-vidéki görög katolikus dallamok eredete és variánsai”— folytatott éppen kutatásokat, amikor rábukkant egy eddig ismeretelen kottára: Boksay János (1874—1940) kárpátaljai görög katolikus pap—zeneszerző férfikarra komponált, Aranyszájú Szent János liturgiájára. Bubnó Tamás énekművész, karvezető, a Schola Cantorum Budapestiensis énektanára és egyik vezetője, valamint a „Magyarok Nagyasszonya” Egyházzenei Fesztivál alapítója és művészeti igazgatója. Létrehozott egy kórust, hogy megszólaltassa a felfedezett művet, összegyűjtve egyrészről hivatásos karénekes barátait, akik a legnagyszerűbb budapesti kórusokban énekelnek (mint például a Nemzeti Énekkar, Honvéd Férfikar, Magyar Rádió Énekkara), másrészről a Budapesti Énekes Iskolában nevelkedett tehetséges fiatal énekeseket.

Az újonan megalakult 15 fős együttest rendszeresen meghívták, hogy szolgálatot teljesítsen görög katolikus liturgiákon. A kar végleges nevét az egyik első nagy bizánci himnuszköltőről, Szír Szent Efrémről (306—373) kapta, akit már életében a „Szentlélek hárfája” névvel illettek. Az együttes elkezdett koncerteket adni, felvette első CD lemezét, Boksay liturgiáját, és rövid idő alatt gazdagította műsorait a szláv—ortodox repertoár nagy klasszikusaival, ami 2006-ban a második CD lemezük felvételéhez vezetett.

Bizonyos tematikus koncertek alkalmával, vagy összehasonlító zenei programok keretein belül, a Szent Efrém Férfikar időnként műsorára tűz más egyházi rítusú énekeket (gregorián, protestáns énekeket, gospeleket), valamint világi énekeket, amennyiben azok kamarakórus által is megszólaltatható darabok. 2007-ben Liszt és Bartók előadásuk óriási sikernek örvendett a németországi Schleswig—Holstein-i fesztiválon. Az egyre növekvő hírnévnek és a magas színvonalnak köszönhetően, a férfikar felkéréseket kap női karokkal való közös munkára is, vegyes kórusokra írt darabok előadására. 2008 februárjában felkérték Bubnó Tamást, hogy Magyarországon először bemutatásra kerüljön Csajkovszkij Aranyszájú Szent János liturgiája a budapesti Művészetek Palotájában.

2006-ban a Hajnówka Nemzetközi Ortodox Egyházzenei Fesztiválon a férfikar elnyerte az első díjat, professzionális kamarakórus kategóriában. Először fordult elő a rangos fesztivál esetében, hogy nem szláv kórus vitte el az első díjat.

Szent Efrém Férfikar
Szent Efrém Férfikar