A Börzsöny

Börzsönyi táj Szokolyánál
Börzsönyi táj Szokolyánál

Budapesttől karnyújtásnyira, a csodálatos szépségű Dunakanyartól északra, varázslatos, vadregényes hegység, a Börzsöny erdős csúcsai emelkednek. Központi része, az ún. Magas-Börzsöny Magyarország legérintetlenebb hegyvidéke, hazánk parányi ékszerdoboza. Sziklagyepes gerincek, zord andezittornyok, kőmezők, árnyas, mély szurdokvölgyek, csobogó patakok, tiszta források, bájos, vadvirágos rétek bújnak meg a Csóványos körüli sűrű rengetegben.

A Börzsöny Magyarország harmadik legmagasabb hegysége, vulkanikus eredetű középhegység, alapját egy a miocén korban működő, 18—19 millió évvel ezelőtt keletkezett ősvulkán alkotja. Egykori kráterének pereme alkotja a Börzsöny legmagasabb csúcsait: a Csóványost (938 m), a Magosfát (916 m), a Nagy-Hideghegyet (865 m) és a Nagy-Inócot (813m). A Börzsönyt nagyrészt vulkáni kőzetek alkotják, csupán a hegység peremén és a déli oldal medencéiben találhatók a felszínen üledékes kőzetek. Egykori formája mára jelentősen lekopott, köszönhetően az egykor a területen uralkodó szubtrópusi éghajlatnak. A Börzsöny mai formái mégis jól őrzik az ősvulkán egykori szerkezetét. A hegység aljzatát helyenként ősi kristályos palák alkotják, keletkezési koruk több száz millió év. Szerkezetileg négy részre tagolható: Magas-, Észak-, Nyugat- és Déli-Börzsöny.

A Börzsöny összefüggő erdőségeivel, festői elhelyezkedésű településeivel, három kisvasútjával (Királyrét, Nagybörzsöny és Kemence) rendkívül kedvelt kirándulóhely. A hegységben több mint 330 forrás található, a változatos táj remek túrázási lehetőségeket kínál. A Nagy-Hideghegyen sípálya is működik, Magyarországon itt marad meg legtovább a hó a Bükkben található Bánkút után. A Börzsöny nagy része tájvédelmi körzet. A Csóványosról tárul elénk az ország egyik legszebb panorámája a Dunakanyarral. A hegyen több emléket találhatunk a már évezredekkel ezelőtt letelepedett ősemberekkel kapcsolatban. A hegységben számos várrom is található, ezek közül a legjelentősebbek Drégely, Hont, Ipolydamásd és Nógrád várai.