Barokk kamaraest

Sonora Hungarica Consort és Szigetvári Dávid

2010. augusztus 26. csütörtök 19:00
Berkenye, katolikus templom (Kossuth utca 44.)

Közreműködik

Sonora Hungarica Consort

  • Szigetvári Dávid — tenor
  • Lachegyi Imre — blockflöte
  • Kovács Katalin — csembaló
  • Szászvárosi Sándor — viola da gamba

Műsor

  • Giulio Caccini: Amarilli
  • Claudio Monteverdi: Si dolce e il tormento
  • Girolamo Frescobaldi: Aria di passacaglia
  • Dario Castello: Quarta sonata
  • Bartolomé de Selma y Salaverde: Canzona
  • Henry Purcell: Sweeter Than Roses
    If Music Be the Food of Love
    Evening Hymn
  • Johann Sebastian Bach: G-dúr triószonáta BWV 1039
  • Georg Philipp Telemann: In gering — und rauben Schalen (kantáta)

A nemrég helyreállított berkenyei templom ad otthont a Sonora Hungarica Consort koncertjének. Az együtteshez ezúttal a kiváló fiatal tenorista, Szigetvári Dávid csatlakozik. A koncert műsora a különböző európai országok nagy kora barokk és barokk zeneszerzőinek műveiből ad gazdag és izgalmas válogatást. Közöttük vannak olyanok, mint Monteverdi, Purcell, Bach, vagy Telemann, akik az egyetemes zenetörténet legismertebb alakjai közé tartoznak, ugyanakkor szinte elfeledett, igen ritkán játszott zeneszerzők művei is szerepelnek a programban, mint Dario Castello, Girolamo Frescobaldi vagy a spanyol Bartolomé de Selma y Salaverde.

Sonora Hungarica Consort

A Sonora Hungarica Consort régizene együttes 1992-ben alakult hivatásos historikus zenészekből. Az együttes repertoárja a reneszánsz és barokk kor kamarazenéjéből áll. A Sonora Hungarica Consort legkisebb felállása egy trió: blockflöte, csembaló és viola da gamba, amely gyakran bővül ki énekesekkel és egyéb régizenei hangszerekkel, alkalmassá válva kisebb oratórikus és zenekari művek előadására (pl. kantáták, concertók stb.). Az együttes fennállása óta számos koncertet adott Magyarországon és külföldön egyaránt. Az együttesnek három lemeze jelent meg: Francia és német kamarazene a XVII—XVIII. századból (2001); Német kamarazene a XVII—XVIII. századból (2003); Aliento Seráfico — Barokk kamarazene Itáliából és Spanyolországból (2006).

Szigetvári Dávid

Szigetvári Dávid 1984-ben született Magyarországon, a Weiner Leó Zeneművészeti Szakközépiskolában az éneklés mellett zeneszerzés és csembaló tanulmányokat is folytatott, énektanára Lax Éva volt. 2004-ben 3. helyezést ért el a szegedi Simándy József énekversenyen. Ettől az évtől kezdve a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója volt Halmai Katalin növendékeként, ahol 2009-ben diplomát szerzett. 2006-ban Artisjus-díjat kapott kortárs zenei művek előadásáért. Az egyetemi évei alatt Mitsuko Shirai, Nicholas Clapton, Peter Schreier, Helmuth Rilling, Ton Koopman mesterkurzusain vett részt. A Budapesti Kamaraopera tagjaként, mellyel Londonban is felléptek, Monteverdi L’incoronazione di Poppea című darabjában Valetto és Seneca tanítványának szerepét énekelte, az Orfeóban a pásztor szerepében lépett fel. A Pucell kórussal és Orfeo zenekarral 2007-ben Hamburgban lépett fel a Schleswig—Holstein fesztiválon, amely együtteseknek azóta is gyakori szólistája. 2008-ban Bach Máté-passiójának evangélistáját énekelte a Zeneakadémia nagytermében, melyet a következő évben a János-passió evangélistája követett.

Sonora Hungarica Consort
Sonora Hungarica Consort
Szigetvári Dávid
Szigetvári Dávid