English

A fesztivál főtámogatója:

Sonora Hungarica Consort és Kiss Noémi

2007. augusztus 25. szombat 18.30
Szokolya, református templom (Mányoki utca 5.)

A belépés díjtalan.


Az együttes tagjai

Sonora Hungarica Consort A Sonora Hungarica Consort régizene együttes 1992-ben alakult hivatásos historikus zenészekből. Az együttes repertoárja a reneszánsz és barokk kor kamarazenéjéből áll. A Sonora Hungarica Consort legkisebb felállása egy trió: blockflöte, csembaló és viola da gamba, mely gyakran bővül ki énekesekkel és egyéb régizenei hangszerekkel, alkalmassá válva kisebb oratórikus és zenekari művek előadására (pl. kantáták, concertók stb.).

Az együttes fennállása óta számos koncertet adott Magyarországon és külföldön egyaránt. Az együttesnek három lemeze jelent meg: Francia és német kamarazene a XVII—XVIII. századból (2001); Német kamarazene a XVII—XVIII. századból (2003); Aliento Seráfico — Barokk kamarazene Itáliából és Spanyolországból (2006).

Kiss Noémi

Kiss Noémi (Fotó: Czégény Éva)Kiss Noémi a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia Tanárképző Intézetében és a londoni Guildhall School of Music and Drama intézetében végezte tanulmányait, ahol Nancy Argenta, Emma Kirkby, Nigel North és Philip Pickett tanítványa volt. Repertoárja a reneszánsztól a barokkon át a kortárs művekig terjed. Európa számos koncerttermében megfordult már: fellépett különböző fesztiválokon, és eljutott Izlandra és Izraelbe is. Hosszú ideje énekel a Solamente Naturali szlovák régizene-együttessel, akikkel szintén több országban koncertezett együtt.

Szerepei között említést érdemel Händel Ezio and Xerxes és Messiás című műve, valamint Bach Máté-passiója, amelyeket az amszterdami Concertgebouwban énekelt; továbbá Haydn L'infedelta delusa, Mozart c-moll mise, Purcell Dido és Aeneas, valamint Monteverdi L’Orfeo című művei. Ő énekelte a szoprán szólókat Zelenka Sub Olea Pacis című zeneművének a prágai várban előadott, historikus színpadi változatában; a darab felvétele MIDEM-díjat nyert. Noémi számos régi zenei felvételen működött közre. Ezek között világpremierek is megtalálhatók, többek között Charpentier, Zelenka, Hasse, Istvánffy, Kraus és Carissimi műveivel. A Pergolesi Marian Vespers című darabjából készített CD-t, amelyen Noémi az oxfordi New College kórusával és az Academy of Ancient Music zenekarral énekel Edward Higginbottom vezénylete alatt, a Gramophone Award és a Classical Grammy-díjra egyaránt jelölték.

Műsor

Johann Sebastian Bach, Antonio Vivaldi, Dietrich Buxtehude és Georg Philipp Telemann művei.

IV. Börzsöny Barokk Napok Magyar Fejlesztési Bank The Hilliard Ensemble