Köszöntő

Ötödik alkalommal várjuk a Börzsöny hegyei közé mindazokat, akik az elmúlt években is figyelemmel kísérték hangversenyeinket, valamint azokat, akiket most köszönthetünk először. A természet inspiráló szépsége, a hegyek és a szellemi ihletettség szimbolikus kapcsolata fogalmazta meg fesztiválunk mottóját: hangversenyek hegyek között.

Mára hazánkban is egyre természetesebb, hogy kiemelkedő kulturális eseményeknek nem csak a főváros, hanem vidéki települések is otthont adnak. A Börzsöny Barokk Napok augusztus végi koncertjein ötödik éve a régizene legkiválóbb művészei lépnek fel. Ezúttal Szokolya, Nógrád és Berkenye templomaiban csendülnek fel a barokk és reneszánsz muzsika hangjai — idén ugyanis a Reneszánsz Évhez kapcsolódóan a reneszánsz zene is hangsúlyosan képviselteti magát a programban.

A tavalyi évben a fesztivál záróhangversenyét a világhírű angol énekegyüttes, a Hilliard Ensemble adta; idei külföldi vendégünk is Angliából érkezik: ezúttal a hangszeres zene egyik legkiválóbb képviselője, a London Baroque. Koncerjükre a régió kulturális fővárosának számító Vác főterén álló Fehérek templomában kerül sor.

Az elmúlt évek szakmai sikereit és a közönség elismerését tapasztalva reméljük, hogy az V. Börzsöny Barokk Napok programjai méltók lesznek megtisztelő figyelmükre.

Lachegyi Imre
művészeti vezető