Nyitókoncert — Accord Quartet & Sonora Hungarica Consort

2008. augusztus 26. kedd 19:00
Nógrád, katolikus templom (Hunyadi utca 22.)

Közreműködik

  • Mező Péter — hegedű
  • Veér Csongor — hegedű
  • Kondor Péter — mélyhegedű
  • Ölveti Mátyás — cslló
  • Lachegyi Imre — blockflöte
  • Eredics Salamon — blockflöte
  • Klembala Géza — csembaló

Műsor

  • Wilhelm Friedemann Bach: Adagio és fúga
  • Georg Philipp Telemann: 4 duett két furulyára
  • Johann Sebastian Bach: 4 contrapunkt a Die Kunst der Fuge-ből
  • Zombola Péter: Chaconne vonósnégyesre és két furulyára — ősbemutató
  • Johann Sebastian Bach: 6 szólamú ricercara Musikalisches Opfer-ből*
  • Johann Sebastian Bach: IV. Brandenburgi Verseny, csembalóverseny változat

*Közreműködik: Lachegyi Anna — cselló


Különleges élménynek ígérkezik az egyik legkiválóbb fiatal magyar vonósnégyes és a régizene immár másfél évtizede meghatározó kamarazenei együttesének közös hangversenye. Az Accord Quartet a tavalyi Börzsöny Barokk Napokon nem mindennapi műsorválasztással lépett fel, Machaut Notre Dame-i miséjét és Bach billentyűs műveit hangszerelte meg vonósnégyesre. Az idei program sem lesz kevésbé különleges, hiszen a koncerten Johann Sebastian Bach és fia, Wilhelm Friedemann művei mellett egy külön erre az alkalomra írt kortárs mű is elhangzik: a fiatal magyar zeneszerző-generáció kiemelkedő alakja, Zombola Péter Chaconne c. műve.

Az Accord Quartet 2001-ben alakult a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem négy hallgatójából. Céljaik közé tartozik a „modern” világ és a komolyzene összekapcsolása igényes komolyzenével, új gondolatokkal, helyszínekkel. Rendszeresen koncerteznek Magyarországon és külföldön egyaránt. Mesterkurzuson, vagy külföldi iskolákban tanultak a világ legnevesebb vonósnégyeseinek tagjaitól. Európa szinte minden országában felléptek többek között olyan neves helyszíneken, mint a brüsszeli és madridi Szépművészeti Múzeum vagy a szentpétervári Ermitázs. 2008 áprilisában a Brüsszeli Tudományos Akadémián a belga királyi családnak és Magyar Köztársasági Elnöknek és kíséretének adtak koncertet. Neves zeneszerzők komponáltak nekik vonósnégyest: Fekete Gyula, Zombola Péter, Kákonyi Árpád, Kovács Zoltán és Berta István. Számos mesterkurzuson résztvettek, versenyen értek el helyezést és fesztiválra kaptak meghívást világszerte. 2006-ban az Artisjus a kortárs zene terén kifejtett kiemelkedő teljesítményükért előadóművészi díjban részesítette. 2006-ban a madridi „Escuela Superior de Música de Reina Sofia” iskolában Rainer Schmidtnél (Hagen Quartet) tanultak, 2007 októberétől Water Levin (LaSalle Quartet) és Rainer Schmidt tanítványai a bázeli Hochschule Für Musik akadémián.

A Sonora Hungarica Consort régizene együttes 1992-ben alakult hivatásos historikus zenészekből. Az együttes repertoárja a reneszánsz és barokk kor kamarazenéjéből áll. A Sonora Hungarica Consort legkisebb felállása egy trió: blockflöte, csembaló és viola da gamba, mely gyakran bővül ki énekesekkel és egyéb régizenei hangszerekkel, alkalmassá válva kisebb oratórikus és zenekari művek előadására (pl. kantáták, concertók stb.). Az együttes fennállása óta számos koncertet adott Magyarországon és külföldön egyaránt. Az együttesnek három lemeze jelent meg: Francia és német kamarazene a XVII—XVIII. századból (2001); Német kamarazene a XVII—XVIII. századból (2003); Aliento Seráfico — Barokk kamarazene Itáliából és Spanyolországból (2006).

Accord Qartet
Accord Quartet
Lachegyi Imre, Eredics Salamon
Lachegyi Imre, Eredics Salamon