Barokk kamarazenei est — Lachegyi Imre, Papp Dániel, Oláh Aino, Lachegyi Anna

2008. augusztus 27. szerda 19:00
Szokolya, református templom (Mányoki utca 5.)

Közreműködik

  • Lachegyi Imre — blockflöte
  • Papp Dániel — hegedű
  • Oláh Aino — csembaló
  • Lachegyi Anna — cselló

Műsor

  • Giovanni Battista Vitali: Capriccio secondo 2 hegedűre (átirat)
  • Jacques-Martin Hotteterre: Suite a deux
  • Johann Sebastian Bach: C-dúr triószonáta hegedűre, fuvolára és basso continuóra
  • Johann Sebastian Bach: Kánon a Die Kunst der Fuge-ből
  • Giovanni Battista Vitali: Capriccio és passacaglia
  • Johann Sebastian Bach: Trio és Aria a Klavierübung III-ból
  • Georg Philipp Telemann: a-moll triószonáta hegedűre, blockflötére és basso continuóra

A trió első koncertje 2008 tavaszán volt a váci Nagypréposti Palotában. A három magasan képzett, a régizenével aktívan foglalkozó zenész egymásra találását a dinamizmus, nagyfokú zenei érzékenység és virtuozitás jellemzi. Műsorukban a barokk zene nagy mestereinek műveiből merítenek, amelyek között több, koncerteken szinte sosem hallható darab is szerepel.

Lachegyi Imre négyéves korában kezdte zenei tanulmányait. A szombathelyi Zeneművészeti Szakközépiskolában harsona tanszakon tanult. Első diplomáját 1991-ben szerezte ének-zene-karvezetés szakon az ELTE Főiskolai karán. Blockflötézni 1986-ban kezdett, Róbert Györgynél és Czidra Lászlónál. Második diplomáját a Szegedi Egyetem régizene—blockflöte szakán szerezte, 2002-ben. Tanára Lőrincz László volt. Már a ‘90-es években saját régizene együttest alapított, mellyel rendszeresen koncertezett és két lemezt is készített. Művészeti vezetője a Sonora Hungarica Consort régizene együttesnek, néhány éve pedig megalapította saját együttesét, a Sebastian Consortot. Lachegyi Imrét a népzene és improvizatív zene világa is foglalkoztatja; sok művet írt át blockflötére, s néha saját szerzeményeit is megszólaltatja. Eddig öt lemeze jelent meg.

Papp Dániel 1979-ben született Nagykanizsán. Hegedülni Kaposváron, édesapjánál kezdett tanulni, hat éves korában. Később Dénes László, majd a Zeneakadémián Kertész István növendéke lett. Többek között Zsigmondy Dénes, Gulyás Márta és Igor Ozim mesterkurzusain tökéletesítette tudását. Hegedűművész—tanári diplomáját 2002-ben szerezte. Számos versenyeredmény fémjelzi képességeit. 2000-től rendszeresen fellép szólistaként és kamarapartnerként Magyarországon, Európa számos városában és Japánban. 2002-től a Kocsis Zoltán vezette Nemzeti Filharmonikus Zenekar művésze, a Budapest Barokk Együttes és a Nagyváry vonósnégyes alapító tagja.

Oláh Aino Horváth Anikó növendékeként végzett a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián. Gyakori koncert-tevékenysége mellett a szentendrei Vujicsics Tihamér Zeneiskola tanára.

Lachegyi Imre, Papp Dániel, Oláh Aino
Lachegyi Imre, Papp Dániel, Oláh Aino