English
Kövessen minket a Facebookon!

Ábrahám Márta és Spányi Miklós

Barokk est

2011. augusztus 26. péntek 17:00
Kismaros, ciszterci apátsági templom (Szuttai dűlő) Helyszín » | Vendéglátás »

Közreműködik

Műsor

Ábrahám Márta a kismarosi ciszterci nővérek apátsági templomában adott, közönségünk körében is rendkívül népszerű estjeivel visszatérő vendége a fesztiválnak. Idei koncertjén az orgona és a régi billentyűs hangszerek Európa-hírű virtuóza és a magyar régizene egyik legnagyobb alakja, Spányi Miklós csatlakozik hozzá. A két művész koprodukciója a VIII. Börzsöny Barokk Napok különleges koncertjének ígérkezik a fesztivál egyik legszebb helyszínén. A koncerten Schweigert György szólaltatja meg a basso continuót violonén.

Ábrahám Márta

Ábrahám Márta a legkiemelkedőbb magyar hegedűművészek közé tartozik. A Zeneakadémián Sós Natasa, Kovács Dénes és Rados Ferenc növendékeként kapott cum laude diplomát 1996-ban. Ezt követően két évig tanult Ruggiero Riccinél a mester személyes meghívására a salzburgi Mozarteumban, majd szintén két évig David Takeno növendékeként a London Guildhall School-ban. Rendszeres hallgatója volt olyan világhírű művészek mesterkurzusainak, mint Pauk György, Nathan Milstein, Fenyves Loránd, Kurtág György, Zsigmondy Dénes, és Vladimir Szpivakov. Tanuló évei alatt az összes magyarországi hegedűversenyen I. díjat és számos különdíjat nyert, megannyi nemzetközi versenyen szerepelt sikerrel. Számtalan rádió és lemezfelvételt készített, négy szóló CD-je jelent meg Nyugat-Európában, többek között a Philips Classics-nál a London Filharmonikusok szólistájaként, hazánkban pedig a Hungaroton gondozásában. Koncertezett Észak- és Dél-Amerikában, számos európai és ázsiai rangos zenei fesztivál állandó meghívott vendége, olyan jelentős koncerttermek ünnepelt szólistája, mint az amszterdami Concertgebouw, a brüsszeli Palais de Beaux-Arts, és a berlini Philharmonie. Zenész partnere volt többek között Fischer Ádám, Vásáry Tamás, Yehudi Menuhin, Kobayashi Ken-Ichiro, Spányi Miklós, Helmuth Rilling és Bogányi Gergely. 2005—2009 között a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának első koncertmestere, két évig a hollandiai Amszterdam Szimfonikus Zenekar koncertmestere. 2005-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, évente számos mesterkurzust ad Magyarországon, és külföldön is, többek között nevéhez fűződik az évente ismétlődő Váci Szólista Műhely hegedű—kamarazene mesterkurzusának létrehozása. Jelenleg a Sinfonietta Pannonica Kamarazenekar koncertmestere.

Spányi Miklós

Spányi Miklós Budapesten született 1962-ben. A budapesti Zeneakadémián kívül tanulmányokat folytatott az antwerpeni Királyi Konzervatóriumban és a müncheni Zeneművészeti Főiskolán is. Hangszeres tanárai Gergely Ferenc, Sebestyén János, Jos van Immerseel és Hedwig Bilgram voltak. Négy hangszer szólistájaként (csembaló, orgona, klavikord és fortepiano) és különböző együttesek continuo-játékosaként fellépett Európa legtöbb országában. Az 1984-es Nantes-i és az 1987-es párizsi nemzetközi csembalóversenyek első helyezettje volt. Számos lemezt készített különböző cégek számára. 1983-ban egyike volt a Concerto Armonico megalapítóinak. A zenekarnak azóta is egyik művészeti vezetője. A Concerto Armonicoval együtt ugyancsak fellépett sok jelentős európai fesztiválon és vett fel lemezeket. A zenekarral együtt 1994-ben megkezdte C. Ph. E. Bach billentyűs versenyműveinek felvételét a svéd BIS cég számára. Spányi Miklós főbb kutatási területei közé tartozik már hosszabb ideje C. Ph. E. Bach munkássága, valamint a régi temperálási rendszerek története. Jelenleg Spányi Miklós a finnországi Oulu Konzervatóriumában tanít orgonát és régi billentyűs hangszereket.

Schweigert György

Schweigert György Budapesten született 1967-ben, a Concerto Armonico alapító tagja. A Budapest Fesztiválzenekar tagjaként számtalan lemezfelvételt készített, és turnézott egész Európában, és Dél-Amerikában. Barokk bőgősként és csellistaként koncertezett az Orfeo Zenekarral, Clemencic Consorttal, Wiener Akademie, Anima Eterna rangos nyugat-európai régizene együttesekkel. Szólóbőgőse volt a belga I Fiamminghi Kamarazenekarnak, 2000 óta a Holland Rádiózenekar szóló-nagybőgőse.

Ábrahám Márta (fotó: Dömény Csaba)
Ábrahám Márta (fotó: Dömény Csaba)
Spányi Miklós
Spányi Miklós
Schweigert György
Schweigert György

További információ

© MMXI Consort Zenei Alapítvány | Impresszum | Oldaltérkép